Leren leren

Leren denken

Leren voor het leven

Calvin onderwijs viert vijfjarig lustrum en opent deuren! 
Zie onder dit artikel de data voor de eenmalige meedraailessen bij Calvin! Schrijf je op tijd in. VOL=VOL

Het is nu vijf jaar geleden dat wij aan ons Linus-onderwijs voor begaafde leerlingen een onderbouwgroep hebben toegevoegd. Deze groep, de Calvingroep, is een geïntegreerde groep 1-2-3 voor primair onderwijs voor leerlingen die op jonge leeftijd een ontwikkelingsvoorsprong laten zien. Deze leerlingen hebben gezien hun leer- en persoonlijkheidseigenschappen een specifieke leeromgeving nodig om binnen het onderwijs tot ontplooiing te kunnen komen.  

Binnen de Calvingroep is bewust gekozen om leerlingen van de verschillende groepen bij elkaar te plaatsen. Leerlingen die in de Calvingroep instromen kenmerken zich namelijk door het feit dat ze ten aanzien van verschillende doelen zich reeds verder hebben ontwikkeld dan de gemiddelde vierjarige die instroomt in het onderwijs. Het uitgangspunt is dat het onderwijs aansluit bij de voorkennis en vaardigheden die de leerling met zich meebrengt. Leerlingen worden bij instroom in kaart gebracht en vandaaruit starten we met het onderwijs. Door leerlingen van verschillende groepen bij elkaar te plaatsen ontstaat de mogelijkheid voor leerlingen om door te groeien en een ononderbroken ontwikkeling door te maken.  

Tijdens de ontwikkeling van deze onderwijsvoorziening zijn we ook op zoek gegaan naar een passende naam. Calvin komt van de humoristische Amerikaanse stripreeks Calvin and Hobbes geschreven door Bill Watterson. De stripreeks draait om de avonturen van de zesjarige jongen Calvin. Calvin is een vroegrijp, ondeugend en fantasierijk jongetje. Hij is zijn leeftijd ver vooruit en vertoont veel kenmerken van een hoge intelligentie. Hij heeft een enorme woordenschat, is creatief en filosofisch. Calvin heeft een grote antipathie tegen school en huiswerk en hij haalt slechte schoolprestaties ondanks zijn hoge intelligentie. Het kost zijn ouders veel moeite om hem in de schoolbus naar school te krijgen. Op het moment dat hij op school is gaat het vaak mis. Hij heeft geen goede relatie met zijn leerkracht. Hij verstoord regelmatig de lessen en wordt daardoor regelmatig de klas uitgestuurd. Zijn relatie met klasgenootjes staat ook behoorlijk onder druk. De naam Calvin is afgeleid van deze stripfiguur gezien de overeenkomsten met de doelgroep van de Calvin groep. We richten ons op jonge leerlingen met een ontwikkelingsvoorsprong die veel overeenkomsten laten zien met Calvin. We spelen met ons onderwijsconcept in op de onderwijsbehoeften van deze leerlingen zodat ze met plezier naar school gaan en zich optimaal kunnen ontwikkelen.  

Binnen de Calvingroep wordt niet gewerkt met reguliere kleuter- en groep 3 materialen of werkboekjes vanuit vaststaande methodes. We werken thematisch met veel verschillende middelen en materialen. Wie de Calvingroep binnenloopt zal direct merken aan welk thema wordt gewerkt. De omgeving is zo ingericht dat de leerlingen vol kunnen genieten van elk facet van het thema. Om leerlingen te prikkelen hebben de thema’s inspirerende titels zoals “Applaus!”, “Tussen de sterren en de maan” en “Blubblubblub”.  

Gedurende een schooldag werken de leerlingen afwisselend aan veel verschillende activiteiten. Zo is er onder andere Calvintijd, Calvinmomenten en ruimte voor Calvin-move. Calvintijd zijn activiteiten waarin de leerlingen zelfstandig of in samenwerking met een andere leerlingen in verschillende stations aan de slag gaan. Het is ook de tijd dat de leerkracht instructies geeft aan verschillende groepjes leerlingen. Er zijn verschillende stations in de groep aanwezig: een rekenstation, letterstation, klankenstation, motoriekstation en het ontdekstation. De ruimte is zo ingericht dat het een soort snoepwinkel is voor elke leerling. Het uitgangspunt hierbij is dat leerlingen materialen ontdekken en vanuit daar de wereld om hen heen beter leren begrijpen. Maar we willen ook dat leerlingen zichzelf leren kennen. Hierbij vinden we het belangrijk dat leerlingen eigenaarschap tonen, ruimte geven aan anderen en dichter bij hun eigen innerlijk kompas leren komen. Leren van en met elkaar staat bij ons hoog in het vaandel.  

Leerlingen worden uitgedaagd om zich te ontwikkelen in de zone van de naaste ontwikkeling. Leerlingen werken aan werkjes die hen liefdevol frustreren en waarbij de leerkuil moet worden ingegaan. Evaluatiemomenten vinden regelmatig plaats. Bij het evalueren vertellen leerlingen met trots over hun proces. Ze leren woorden geven aan hun ontdekkingen en aan hun hobbels bij het leren.  

Tijdens Calvinmomenten worden er activiteiten met de gehele groep gedaan. Te denken valt aan kringgesprekken, filosoferen en denksleutels of activiteiten ten aanzien van kunstzinnige oriëntatie. Ook deze activiteiten worden gerelateerd aan het thema waar de groep op dat moment mee bezig is. En natuurlijk worden er verschillende bewegingsmomenten gedaan tijdens Calvin-move momenten. Dit wordt gedaan op het plein of in de gymzaal. Ook worden er verschillende off-move momenten gedaan zoals yoga en mindfulness activiteiten.  

Ouders nemen een belangrijke plek in in ons onderwijs. Ouders zijn voor het onderwijs van groot belang omdat zij een hele belangrijke informatiebron voor ons zijn. Daarnaast nodigen we ouders regelmatig uit om bij activiteiten te ondersteunen.  

De Calvingroep is gevestigd in Drunen aan de Johann de Wittstraat in het gebouw van Linus. De Calvingroep en Linus werken nauw samen. Linus heeft zich de afgelopen jaren laten inspireren door invloeden van de Calvingroep. Een voorbeeld hiervan is het werken met loose parts waarbij leerlingen leren divergeren en convergeren; belangrijke competenties om het uiterste te halen uit creatief denken en creatief werken. Alle groepen van Linus werken nu ook met loose parts. Op het schoolplein is zelfs een hele container met grote loose parts geplaatst waar de hele school gebruik van maakt. Leerlingen creëren met dit materiaal al samenwerkend prachtige werken.  

Geschreven door Nicole Smits (directeur), Ilja Hoogenberg-Engbers (management/intern begeleider), Linda Joosten-Peeters (leerkracht Calvingroep)

 

Calvin opent eenmalig haar deuren voor meedraailessen:

Voor alle ouders die op zoek zijn naar een onderwijsplek waar hun kind zich in de hele breedte optimaal kan ontwikkelen en die graag een kijkje wil komen nemen opent Calvin eenmalig zijn deuren. U kunt zichzelf aanmelden via linus@scalascholen.nl.  

Per meedraaimoment kunnen er 4 ouders meedraaien.  

  • Maandag 4-11-2024: 12.30-13.45 Visible thinking + calvintijd  

  • Maandag 11-11-2024: 8.30-9.45 Weektaak + themakring Visible thinking  

  • Woensdag 20-11-2024: 8.45-10.15 Themales + creatief denken met de grote loose parts 

Let op! Inschrijven is alleen mogelijk voor ouders, niet voor geïnteresseerden vanuit eigen vakgebied. 

 

Toch nieuwsgierig en geen ouder? Of past een van deze momenten je niet? Neem dan contact op met Ilja Hoogenberg-Engbers (ilja.hoogenberg@scalascholen.nl)  voor een persoonlijke rondleiding of wees welkom op een van onze informatiebijeenkomsten.  

Data informatiebijeenkomsten: 

15 november 2024 van 09:00 tot 10:00 
13 januari 2025 van 09:00 tot 10:00 
24 maart 2025 van 09:00 tot 10:00 
9 mei 2025 van 09:00 tot 10:00 
2 juni 2025 van 09:00 tot 10:00